Select Page

Avtomatski defibrilator

Na Osnovni šoli Antona Ingoliča na Spodnji Polskavi smo v petek, 20. 10. 2017, na vrata  naše šole s ponosom pritrdili omarico z zunanjim avtomatskim defibrilatorjem. Zavedamo se, da nesreča nikoli ne počiva in da pri zastoju srca štejejo sekunde. Znano je, da v Sloveniji za posledicami srčnega infarkta umre kar 2000 ljudi.  Mednarodne študije kažejo, da so v 90% nesreč prisotni očividci, vendar le eden od 10– ih tudi dejansko priskoči na pomoč. Od hitre in pravilne prve pomoči pa je odvisno, ali bo ponesrečeni živel ali pa bo zaradi neodločnosti in neznanja očividcev umrl oz. utrpel trajne posledice. Na naši šoli vsako leto organiziramo dan dejavnosti, kjer učencem 8. razreda ob pomoči zunanjega predavatelja predstavimo temeljne postopke oživljanja in jim omogočimo, da se vsak posameznik praktično preizkusi v tem. Ker nesreča nikoli ne počiva in se zgodi ravno takrat, ko smo najmanj pripravljeni, so prav laiki tisti, ki so najprej ob ponesrečencu ali bolniku, tako da je prav od njihovega znanja in ukrepov večkrat odvisno preživetje.  Pri reševanju govorimo o reševalni verigi oz. verigi preživetja. To verigo sestavljajo različni členi kot so zgodnje prepoznavanje stanja, klic na pomoč, zgodnji ukrepi prve pomoči, ukrepi nujne medicinske pomoči in ukrepanje v bolnišnici. Veriga  je lahko trdna le, če je trden  tudi njen najšibkejši člen. Če prvi reševalec, ki je najpogosteje laik ne zna nuditi prve pomoči, se veriga strga in so tudi kasnejši ukrepi, ki jih izvede za to usposobljeno medicinsko osebje, slabši ali neučinkoviti. Zato je pravilna začetna pomoč izredno pomembna. Seveda je znanje prve pomoči tisto, ki nam bo dalo ustrezno samozavest, da bomo znali v kritični situaciji pravilno ukrepati in da se bomo opogumili pomagati prvi.

Ko neha biti srce, je lahko 10 minut, kolikor je povprečje do prihoda reševalcev, še vedno predolgo. Defibrilator je zato zelo dobrodošla pridobitev za celo vas, saj je nameščen na zunanji strani stavbe in tako dostopen vsakomur, ki ga potrebuje. Z zgodnjo defibrilacijo lahko učinkovito rešite življenje osebi še preden na pomoč prispe služba NMP.

Zato ne odlašajte z njegovo uporabo!

Za  trud in pomoč pri izpeljani projekta se zahvaljujemo gospodu Damjanu Remškarju,  Občini Slovenska Bistrica in ZD Slovenska Bistrica.

 

Zapisala: Marjana Sagadin

Related Images:

Dostopnost