Select Page

VODNI STOLP

Dobrodošli na potepu po Pragerskem oziroma lovu na Pragerjev zaklad.

Vodni stolp

Vodni stolp na Pragerskem so začeli graditi leta 1884 v neposredni bližini železniške postaje, saj so v tistem času parne lokomotive za svoje delovanje potrebovale vodo. Prvič so v kotlu zakurili leta 1918, »aktiven« je bil vse do leta 1965, ko so za vleko vlakov začeli uporabljati dizelske lokomotive in so se parne lahko »upokojile«.

Pragerski vodni stolp je verjetno edini ohranjeni železniški vodni stolp v Evropi, v njem pa je zagotovo ohranjena edina takšna parna črpalka v Evropi. Na steni je namreč nameščena posebna parna črpalka, ki je s paro uravnavala pritisk večje parne črpalke, s katero so črpali vodo iz treh studencev v stolpu in ob njem v bazene v nadstropju..

V stavbi je ob obeh črpalkah za črpanje vode v bazene še vedno originalni parni kotel, ki je sorazmerno dobro ohranjen. V prvem nadstropju so trije veliki betonski bazeni, v katere so načrpali vodo. Ta je od tam po prostem padu tekla skozi »napajalno roko«, ki je stala med 1. in 2. tirom, v parne lokomotive

Od leta 2006 je skrbnik stolpa TD Breza Pragersko Gaj, ki ga je prevzelo v zelo slabem stanju. Danes je v njem vzorno urejena zbirka železniških eksponatov, ki so bili zbrani na območju železnice od Pragerskega do Murske Sobote in Središča ob Dravi. Zanjo marljivo skrbi g. Milan Lah.

Od leta 2014 je stolp spomenik kulturne dediščine lokalnega pomena, za kar so poskrbeli v društvu in ga rešili pred propadom.

ALI STE VEDELI …

… da so v stolpu tu originalne kovane stopnice, ki vodijo do bazenov;

… dva vsak od dveh velikih okroglih betonskih bazenov sprejme 25.000 l vode;

… da manjši štirikotni bazen sprejme 14.000 l vode;

… da je v stavbi pod lesenim podom še vedno studenec;

… da so stanovalci obeh »przonalov« – stavb ob stolpu, zgrajenih za stanovanja železničarjev, Imeli vodovod do 1. nadstropja, saj je voda iz stolpa po prostem padu tekla v stavbe;

… da je v neposredni bližini stolpa svoj čas stala stavba s kopalnicami za delavce, uporabljali so jo lahko tudi krajani. Voda je vanjo tekla iz stolpa?

Načrt za stolp iz leta 1903 Načrt za stolp iz leta 1903
Stolp, leto 1910 Stolp, v ozadju hiše za osebje, leto 1910
Originalna parna črpalka Originalna parna črpalka
Odprt veliki bazen Originalne stopnice

UTRINKI Z RAZSTAV V VODNEM STOLPU

Viri:

  • Franc Pajtler (ured.) (2006): Pragersko skozi čas. KS Pragersko-Gaj, TD Breza Pragersko Gaj.
  • Mirko Munda (2017): Pragersko (kronika).

Fotografije iz obeh knjig in arhiv TD Breza.

Related Images:

Dostopnost