Select Page

Dragi učenci, spoštovani starši, cenjeni sodelavci!

Zaključujemo šesti teden dela na daljavo v času izrednih razmer in mesec april se počasi poslavlja. V tem času smo se veliko naučili in ponosna sem na vse nas, saj nam gre odlično. Postali smo mojstri uporabe IKT tehnologije, pridno nadaljujemo z obravnavo nove snovi, utrjevanjem  in s preverjanjem znanja. Mesec maj bo namenjen ocenjevanju znanja, ki bo zaradi razmer, ki jih je povzročil virus, potekalo na prilagojen način. Da vam lahko učitelji zaključijo oceno pri posameznem predmetu, zadostujejo ocene iz 1. ocenjevalnega obdobja in ena ocena, pridobljena v 2. ocenjevalnem obdobju. Vse informacije o ocenjevanju znanja Vam bodo posredovali Vaši učitelji.

Pred nami so prvomajske počitnice in prazniki. Tudi te bomo letos, zaradi izrednih razmer, ki jih je povzročil virus, preživeli drugače – doma. Odpočijte si od šolskega dela na daljavo, ki ste ga v tem času  pridno opravljali. Preberite kakšno knjigo, oglejte si kakšen slovenski film, ne pozabite izobesiti slovenske zastave.

V prejšnjih letih smo se v tem času srečevali v avli ali telovadnici naše šole, da smo obeležili praznike, ki jih praznujemo v naslednjih dneh. Žal, smo letos doma. Tokrat so nam proslavo v nadaljevanju pripravili učitelji. Skrbno preberite pripravljeno vsebino.

Želim vam prijetne počitnice in lepe praznike.

  Ostanite zdravi, Vaša ravnateljica Danica Veber


_

_

Živé naj vsi naródi,

ki hrepené dočakat’ dan,

da, koder sonce hodi,

prepir iz svéta bo pregnan,

da rojak

prost bo vsak,

ne vrag, le sosed bo mejak!

Spoštovani učenci in učenke,

dan upora proti okupatorju, ki ga vsako leto praznujemo 27. aprila, je praznik temeljnih vrednot, kot sta svoboda in pogum. Ker živimo v miru, občasno pozabimo, kako pomembni sta ti vrednoti. Letos tega praznika ne bomo obeležili s šolsko proslavo v šoli, temveč zaradi izrednih razmer doma, in sicer v najožjem krogu svojih najbližjih. Prav zato pa se verjetno letos bolj zavedamo, kako pomembni vrednoti sta svoboda in pogum in kako prav je, da vsako leto znova obeležimo spomin na pogum tistih, ki so nam zagotovili svobodo.

Od štirih do ene,

od štirih do ene

so zarje rumene,

so trate zelene,

od štirih do ene

vodà nam kolesa, mehove nam žene,

nad nakli smo sključeni;

vsi, fantje, možjé in dekleta in žene,

od štirih do ene

že vsi smo izmučeni:

vodà nam kolesa, mehove nam žene

od štirih do ene,

od štirih do ene.

Pol treh, pol treh –

spet puha nam meh!

Žareči žeblji so nam v očeh,

do osmih zvečer žeblji, žeblji v očeh.

Od štirih do ene

vodà nam kolesa, mehove nam žene,

do osmih od treh

žareči  žeblji, žeblji v očeh …

Pesem Žebljarska, ki jo je napisal Oton Župančič, zelo nazorno razkriva razlog zaradi katerega od leta 1890 vsako leto znova 1. in 2. maja pri nas praznujemo praznik dela. Ne želimo pozabiti poguma delavcev v boju za njihove pravice, predvsem 8-urni delavnik. Vsako leto znova se spomnimo, da je bilo leta 1886 med protesti delavcev ubitih enajst ljudi, vendar je delavcem uspelo in njihove zahteve so se uresničile. Prvega maja delavke in delavci na shodih in drugih množičnih srečanjih opozarjajo na pomen solidarnosti in izražajo svoje zahteve po pravičnih delovnih pogojih. V spomin na pretekle boje se je ohranil običaj kurjenja kresov na predvečer praznika, prvomajsko jutro pa se v mnogih krajih začne z budnicami godb na pihala. Ponekod po Sloveniji postavijo mlaj, mnogi delavci pa si pripnejo rdeč nagelj, ki je postal simbol prvega maja. Namesto s šolsko proslavo letos v tem izrednem času obeležimo ta pomembna praznika z razmišljanjem in pogovorom s starši oziroma najbližjimi o vrednotah, kot so svoboda, pogum, solidarnost, delo, in o praznovanju praznikov v preteklosti.

Vabimo vas k ogledu posnetka o dnevu boja proti okupatorju https://www.youtube.com/watch?v=OTd9D2DYm-s in o prazniku dela https://www.youtube.com/watch?v=qqg6-lt4IpM.

Ostanite zdravi, svobodni in pogumni.

 

 

Related Images:

Dostopnost