Select Page

OB 200 LETNICI ŠOLE… SEPTEMBER

Letošnje leto je za vse učence in delavce na Zgornji Polskavi še posebej izredno. V tem letu obeležujemo 200 letnico delovanja šolstva na Zgornji Polskavi.

Kot zanimivost, od vseh šol, ustanovljenih v tem letu, je naša šola še edina, ki deluje.

Naši meseci so, kljub korona virusu in ukrepom, precej praznično obarvani, saj vsak teden spoznavamo kaj zanimivega in novega o naši šoli ter šolstvu v našem kraju v preteklosti.

V mesecu SEPTEMBRU smo otvorili praznovanje s šolskim radijem, kjer izvemo polno zanimivih dejstev in podatkov o naši šoli, učiteljih, življenju v tistih časih in podobno. Vsak razred zase se je sprehodil po šoli in se ustavil pred fotografijo prvega učitelja, ki je poučeval na Zgornji Polskavi, Simona Pernata. Pri njegovi fotografiji je nastala tudi oglasna tabla, kjer so zapisani zanimivi podatki o tem, kakšno je bilo v tistem času plačilo za službovanje. Plačilo je bilo v goldinarjih, kar nam je bilo izredno zanimivo. Prav tako, da so za plačilo dobili merice hrane. Naše začudenje pa je preseglo meje, ko smo izvedeli, da so učenci v preteklosti v šoli manjkali zato, ker so imeli doma veliko dela na poljih, travnikih, ali pa niso imeli čevljev, da bi po mrzlem snegu gazili v šolo. Kdo bi si mislil.

Ogledali smo si tudi zvonec, ki so ga iz stare šole prinesli v novo in nas tukaj opominja na pretekle čase. Nismo se mogli upreti, da nanj ne bi pozvonili in tako naznanili začetka pouka.

Po vsaki raijski oddaji pa sodelujemo v nagradnih igrah, odgovarjamo na vprašanje, listič z odgovorom oddamo v skrinjico in upamo, da bomo ravno mi izžrebani za simbolično nagradico. Zabavno, kajne.

Related Images:

Dostopnost